Zarządzanie plikami
Ta strona opisuje pracę z Dyskem w panelu przeglądarki: tworzenie folderów, przesyłanie plików, przeglądanie i zmianę ustawień udostępniania. Zarządzanie plikami jest uprawnieniem — jeśli poniższe akcje są dla Państwa niedostępne, rola jest tylko do odczytu (nadal można przeglądać, pobierać i komentować); należy poprosić administratora o przyznanie zarządzania plikami przez Szablony.
Przeglądanie
Na najwyższym poziomie widoczne są trzy obszary — Osobiste, Zespół i Udostępnione. Otwórz obszar, aby zobaczyć foldery i pliki; otwórz folder, aby wejść głębiej. Ścieżka u góry (breadcrumb) pokazuje, gdzie się Państwo znajdują — kliknij dowolny jej element, aby wrócić, lub użyj wiersza .., aby przejść o jeden poziom wyżej.
Większość akcji dostępna jest w menu kontekstowym. Kliknij prawym przyciskiem myszy plik lub folder, aby zobaczyć jego akcje, albo kliknij prawym przyciskiem puste miejsce, aby uzyskać akcje folderu (nowy folder, prześlij, wklej).
Tworzenie folderu
Kliknij prawym przyciskiem puste miejsce i wybierz Nowy folder, następnie wpisz nazwę. Folder zostanie utworzony w aktualnie otwartym obszarze.
Przesyłanie plików
Dostępne są dwa sposoby:
- Przeciągnij pliki z komputera bezpośrednio na okno Dysku.
- Kliknij prawym przyciskiem puste miejsce i wybierz Prześlij plik.
Pliki trafiają do aktualnie otwartego folderu i przyjmują obszar tego folderu. Akceptowany jest każdy typ pliku; można wybrać kilka naraz.
🎬 GIF: przeciąganie kilku plików na Dysk w celu ich przesłania
Widoki
Przełącz sposób wyświetlania listy za pomocą przycisków na pasku narzędzi:
- Widok listy — tabela z nazwą, rozmiarem i datą.
- Widok siatki — kafelki z miniaturą; obrazy pokazują podgląd.
- Widok kolumn — dwa panele obok siebie, wygodne do przenoszenia elementów między folderami.
Przycisk Panel podglądu otwiera boczny panel, który pokazuje nazwę, typ, rozmiar i datę wybranego elementu, podgląd obrazów oraz przycisk pobierania dla przesłanych plików.
Wyszukiwanie
Pole wyszukiwania na pasku narzędzi filtruje bieżący folder według nazwy w trakcie pisania. Po przejściu do innego folderu wyszukiwanie jest resetowane.
Zmiana nazwy, przenoszenie i usuwanie
Kliknij prawym przyciskiem element:
- Zmień nazwę — zmień jego nazwę.
- Wytnij, następnie Wklej w innym folderze — przenosi element do wskazanego miejsca. (Przeniesienie do folderu powoduje, że element przyjmuje ustawienia udostępniania tego folderu — patrz poniżej.)
- Usuń — usuwa element po potwierdzeniu. Zawartość usuniętego folderu jest przenoszona o jeden poziom wyżej, a nie usuwana razem z nim.
Pobieranie
Przesłane pliki posiadają akcję Pobierz (w menu kontekstowym i w panelu podglądu). Foldery nie mają opcji pobierania.
Udostępnianie: przenoszenie między obszarami
Nie ma oddzielnego przełącznika „udostępnij" — element jest udostępniany na podstawie miejsca, w którym się znajduje. Aby coś udostępnić, przenieś to do folderu Zespół lub Udostępnione (wytnij, a następnie wklej do folderu docelowego); element natychmiast przyjmuje ten obszar. Aby z powrotem uczynić coś prywatnym, przenieś to z powrotem do folderu Osobiste.
Utwórz folder udostępniony raz, w obszarze Udostępnione lub Zespół, a następnie wrzucaj do niego pliki. Wszystko, co zostanie dodane, jest udostępniane automatycznie — nie trzeba ustawiać udostępniania dla każdego pliku osobno.